15 en 16 februari 2020 : het Vlaams individueel boccia werd gespeeld in de topsporthal te Gent !


Voor Wapper hadden we 6 atlethen ingeschreven.  Kim (bc4),  Bert (bc2), Wioletta (bc2), Jan(bc1), Glen en Kurt (bc3).  Ik vernoem hier ook nog Junior (bc5) van Mgj omdat die ook in Wapper traint.
Wist je dat ?


 • Glen met een geleende wad speelde van de coach zijn werk ?  Hij heeft dezelfste besteld !
 • Karin dit tornooi niet scheidsrechterde ? Davy en Jan deden het wel !
 • Ronny en Chris met de Wapperbus Werner, Kim en Wioletta naar het tornooi brachten ?  Bedankt mannen !
 • het wedstrijdschema enkele dagen voor het tornooi nog diende aangepast te worden ?
 • zaterdag de Wapperbus zich had vastgereden op de parking en de vab moest komen helpen ?


 • Jan even dacht dat de medailles van chocolade waren ? • Wapper nu 2 coachen heeft : Werner en Patrick !
 • zondagavond de Wapperbus stormweer kreeg te verduren ? 
 • Marina weer trouw mee kwam supporteren ?
 • het van de cafétaria een lange weg naar beneden is ?
 • we op dit tornooi dus 4 medailles mee naar huis namen ?  Jan Goud, Bert zilver, Kurt brons (eentje van elk !) en bij suprise Kim ook zilver !
 • Bas dacht dat er rankings gingen meegedeeld worden ?
Vlaams individueel boccia
Button Shop Menu
Sporttak boccia van club Wapper
Contact
Glen (bc3) :

Glen zat in een poule van 4.  Zijn tegenstrevers : Sven, Robbin en Nino.  Dit tornooi was experimenteren ! Hij gebruikte een andere wad, nieuwe ballen (die nog niet optimaal waren) en een nieuwe assistent (waar hij nog maar 3 weken met oefende). Dus werken aan de communicatie met de assistent, de rolafstand van de ballen, enz ...Kurt (bc3) :

Ook Kurt speelde in een poule van 4.  Zijn tegenstrevers : Steven, Julie en Simon. Kurt won slechts 1 wedstrijd.  Het waren telkens spannende wedstrijden met kerende kansen.  Julie was de moeilijkste.  Die speelde dan ook al voor het nationale pair.  Kurt speelde wel goed.  Tot onze verassing was hij met die ene gewonnen wedstrijd toch uit zijn poule.


Wioletta (bc2) :

Wioletta zat opnieuw met Bert in de poule.  Haar tegenstrevers : Bert, Jaan, Clare en Peter. De start tegen Bert was niet zo goed.  Dat handje wou niet stabiel blijven.  Ze verloor van Bert en later zou blijken dat dit haar de plaats in de halve finale koste.  Zowel Bert als Wioletta wonnen beiden 2 wedstrijden.  Omdat Wioletta van Bert verloor, sprong Bert over haar naar de finale.  Jammer ... want gedurende haar volgende wedstrijden groeide ze naar beter bocciaspel.
haar resultaten :

 1. Wioletta versus Bert van Dyck    1 - 7
 2. Wioletta versus Jaan  2 - 4
 3. Wioletta versus Clara 6 - 2
 4. Wioletta versus Peter gewonnen (weet stand even niet meer)
Jan (bc1) :

Jan begon het tornooi als een vat zenuwen.  Hij had zelf het gevoel dat hij nog niet goed bezig was !  Hij dacht er zelfs even aan om niet te komen.  Dat heb ik gelukkig uit zijn hoofd kunnen zetten.  Hij speelde een goed tornooi, soms wel spannend eer die goede verlossende bal kwam.  Maar hij deed het !  Hij verloor slechts 1 wedstrijd van de 5 !  Daarmee werd hij Vlaams kampioen 2020.  Niet slecht voor iemand die er over nadacht om niet te komen.  Die zenuwen heeft hij niet nodig.  Hij kan het !
Zijn resultaten :

 1. Jan versus Danny   10 - 2
 2. Jan versus Kevin    3 - 2
 3. Jan versus Nikki T. 5 - 3
 4. Jan versus Kristof   2 - 3
 5. Jan versus Sander   3 - 2
Kim :

Voor de bc'4's was er een speciale regeling.  Op de bocciacommissie was er afgesproken dat de 4's, indien er te weinig waren, eventueel samen zouden spelen met de 5's.  Nadat iedereen herkeurd was, bleken er echter nog maar 3 bc'4's over te blijven : Kim, Olivier en Shaddy.  Daarop stuurde Edwig een vraag rond of we er mee akkoord waren dat de 4's samen met de 5's zouden spelen.  Wapper en Spinakker hadden hier wel bezwaar tegen.  Waarom is er een classificatie ? Om de strijd eerlijker te houden toch ?
Eentje van elk ... en dan nog eentje ?
Na overleg met de betrokken club's, werd er afgesproken dat de 4's één poule zouden vormen en 2 x tegen elkaar zouden spelen.  De winnaar van die poule zou dan goud voor de bc'4's krijgen.  Bovendien zou die poule onderdeel vormen van de poules met de bc 5's.  Daarmee zouden de 2 eersten van de bc 4's ook nog mee doen in 1/4de finales enz....meer wedstrijden dus !
Op het tornooi bleek dan Olivier ziek gemeld .... met als gevolg dat er nog maar 2 bc4's waren.  Er was hier veel soepelheid.  Het plan werd snel aangepast en de bc4's speelden in hun poule de best of 5 !
Kim speelde dus de best of 5 tegen Shaddy.  We kennen Shaddy als een van de moeilijkere tegenstrevers.  Kim had hem in het verleden al wel eens geklopt, maar met potentieel 5 x tegen dezelfste moeilijke tegenstrever te moeten spelen, zou het zeker geen gemakkelijke klus worden.
Het werden telkens boeiende wedstrijden waar ze het elkaar echt niet gemakkelijk maakten.  Kim was in vorm. Hij  weerde zich voortreffelijk.  Het verschil in punten was telkens niet groot.  Elke wedstrijd kon in het voordeel van beide spelers gaan.  Uiteindelijk kon Kim maar 1 wedstrijd binnen halen. Met 3 gewonnen wedstrijden was de tittel voor Shaddy.  Wedstrijd nr 5  werd niet meer gespeeld omdat dit de uitslag niet meer kon veranderen.
Daar er van de 3 bc4 spelers er nog maar 2 over bleven, gingen ze elk door naar de 1/4de finale met de bc5 poules. Daar kwam Kim uit tegen Stephen (bc5 speler) en ja ... hier zie maar weer waarom er classificaties zijn.  Deze bc5 speler was een goede en was een te lastige tegenstrever voor Kim.
Bij de prijsuitrijken kreeg Kim, tot zijn eigen en onze verbazing, toch een zilveren medaille mee naar huis.  Hij was immers 2de bij de bc4's !  Kim was hier aangenaam verrast mee.
Hier zijn resultaten :

poule :

 • wedstrijd 1 : Kim versus Shaddy  1 - 3
 • wedstrijd 2 : Kim versus Shaddy  2 - 3
 • wedstrijd 3 : Kim versus Shaddy  3 - 2
 • wedstrijd 4 : Kim versus Shaddy  2 - 3

1/4 de finale : Kim versus Stephen :  2 - 8
Ondanks deze gegevenheden speelde hij en Erica geen slechte wedstrijden.  Erica was niet slecht (ondanks 1 schoonheidsfoutje) als kersverse assistente.  Nog meer samen oefenen en het nieuwe materiaal gewoon worden en het zal zeker beter worden.  Glen verloor helaas al zijn wedstrijden en raakte daarmee niet uit de poule.

De resultaten !

 • Glen versus Sven  1 - 3
 • Glen versus Robbin 2 - 7
 • Glen versus Nino 0 - 11
De 1/4de finale speelde hij tegen Pieter Verlinden.  Hij won hier nipt met een tiebreak en dus door naar de volgende ronde.  Die halve finale was tegen Simon, die dan toch de betere was hier.  In de kleine finale tegen Dimitry won hij dan weer overtuigend.  Kurt pakte hiermee de bronzen medaille bij de bc3's.
De resultaten :

in de poule :

 • Kurt versus Steven 4 - 2
 • Kurt versus Julie    0 - 7
 • Kurt versus Simon  2 - 3

finales :

 • 1/4de finale tegen Pieter  4 ( teabreak gewonnen)- 4
 • 1/2de finale tegen Simon  1 - 7
 • kleine finale tegen Dimitry  6 - 2
Bert (bc2) :

Ook hier à la last minute een wijziging : Manu was ziek gemeld.  Hierdoor dreigde er een poule te zijn van 6 en 1 van 4.  Om het evenwicht te herstellen maakte men er snel 2 poules van 5 van.  Sommigen hadden hier wel enige moeite mee omdat dit invloed op de uitslag zou kunnen hebben. 
Bert speelde niet zijn beste boccia. Zoals in een end alles open laten liggen en 6 punten tegen krijgen, 1ste ballen die beter konden, hier en daar verkeerde beslissingen, shots missen, ....  het kan allemaal wel wat beter.  En toch kan je ook al eens geluk hebben.  Wioletta was niet goed gestart tegen hem en daar kon hij van profiteren, tegen Clara haalde hij een tiebreak binnen ... met de hakken over de sloot en door naar de halve finale !
In de halve finale ontmoette hij Phillipe.  Hier vond Bert terug zijn betere boccia.  Hij kon ten volle profiteren van een end waar Phillipe de mist in ging en scoorde daar 6 punten.  Het werd 7- 4 voor Bert en dus door naar de finale !
De finale was dan weer wat minder.  Francis was sterk en Bert niet !  Hij moest zich tevreden stellen met een zilveren medaille ... wat gezien het tornooi verloop toch een verassend resultaat was.  Goed voor zijn rankingpunten.
de resutaten van Bert :

in de poule :

 • Bert versus Wioletta  7 - 0
 • Bert versus Peter       3 - 4
 • Bert versus Clara  4(tiebreak gewonnen) - 4
 • Bert versus Jaan  4 - 6

finales

 • Bert versus Phillipe  7 - 4
 • Bert versus Francis  1 - 8
Junior (bc5) :

Junior speelde voor Mgj.  Omdat hij ook in Wapper traint om met Kim te kunnen samenspelen, vermeld ik hem hier ook.  Junior speelde geen slecht tornooi.  Zijn werpen was stukken beter dan op training.  Hiermee won hij 2 van zijn 3 poulewedstrijden.  Hij haalde de 1/4de finale.  Die speelde hij tegen Lander.  Lander, die veel meer ervaring heeft en al langer traint, was nog even te moeilijk voor Junior.  Junior ging niet door naar de halve finale.  Toch een goed en beloftevol tornooi voor hem.  Hij heeft zeker nog groeipotentieel !
Zijn resultaten :

In de poule :

 • Junior versus Eric  6 - 0
 • Junior versus Jo    6 - 0
 • Junior versus Jan  4 - 5

de 1/4de finale tegen Lander  verloren
© Rawoe Patrick